Jawatan kosong terbaru :
Home » » permohonan DPLI

permohonan DPLI

Written By dari admin: on Monday, February 9, 2009 | 8:13 PM

MAKLUMAN

Permohonan kemasukan ke Program Pengajian Diploma Pendidikan Ambilan Julai 2009
tarikh permohonan dari 9 Februari 2009 hingga 9 Mac 2009

Permohonan kemasukan ke Program Pengajian Diploma Pendidikan Ambilan Januari 2010
tarikh permohonan dari Jun 2009 hingga Julai 2009

Kementerian Pengajian Tinggi mempelawa pemohon lepasan Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian untuk mengikuti Diploma Pendidikan (DPLI) :

BIDANG (GURU SEKOLAH MENENGAH):
-Sejarah
-Pendidikan Jasmani
-Geografi
-Pengajian Am
-Kaunseling
-Seni / Seni Visual
-Perdagangan / Perniagaan
-Pendidikan Moral
-Muzik
-Sivik & Kewarganegaraan
-Guru Al-Quran KAA
-Pendidikan Islam
-Pendidikan Khas
-Elektrik dan Elektronik
-Amalan Bengkel Mesin
-Kimpalan
-Automatif
-Penyejukan Penyamanan Udara
-Binaan Bangunan
-Ekonomi Rumah Tangga
-Sains Pertanian
-Computer Programming
-Kemahiran Teknikal
-Perdagangan / Keusahawanan
-Tanaman Makanan
-Lukisan Kejuruteraan
-Bahasa Arab
-Bahasa Cina
-Kesusasteraan Cina
-TESL

* Calon akan menerima elaun sama seperti Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI)

* Calon yang berjaya menamatkan kursus akan ditempatkan di sekolah menengah & vokasional

SYARAT:
-Lulus Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dari IPTA tempatan (CGPA 2.75 dan ke atas)
-Umur tidak melebihi 35 tahun pada tarikh iklan.

CARA MEMOHON:
Untuk memohon, beli no. PIN dengan no. Mykad anda dengan harga RM20.60 di mana-mana Cawangan BSN atau Mesin ATM GIRO BSN.
Pilih Menu GURU > NO. PIN

TEMPOH PERMOHONAN:
9 Februari 2009 (selepas jam 12.00 tengahari) sehingga 9 Mac 2009.

Isi Borang Permohonan On-line disini:

Share this article :

136 comments:

Anonymous said...

diploma pendidikan ni utk bape taun ek... pastu guarantee ke dpt tmpt lepas grad? sape tau?

admin said...

dpli ni kursus setahun jer,, pastu konfem dapat kerja terus kat skolah menegah atau vokasional

Anonymous said...

emm.. napa iklan DPLI tak clear sgt ek?
maksud sya napa tak senaraikan kod bagi setiap UNIVERSITI? cthnya kod A - UPSI
B- ?
kalo setiap kod itu disertakan dengan Universti yg terlibat kan bagus. senag sikit nak pilih U yg dekat dengan pemohon.

Anonymous said...

kod DPLI untuk UMS atau U yg dekat dengan SABAH apa ye??

ena said...

try beli pin kat bsn.. dah click bhgian guru.. yg klua cume kpli/jqaf, pgsr & lepasan spm je.. dpli punye tak jual ke kat atm?? suke_sangat@yahoo.com

Anonymous said...

KALAU SUSAH SGT BLI NGN MESIN ATM...KO BELI KT KAUNTER JE....KONFIRM @ X..AKU PN X SURE LAA...STKAT NI SMUA DPLI POSTING...TP BIASA ADA CLASH SKIT KPM DGN KPTM..NK SURE POSTING TNYA PHAK KPM

Anonymous said...

Mcm mana ye klu course yg blum diiktiraf wlaupun course dilakukan di IPTA?x layak ke nk mohon DPLI ni?

Anonymous said...

saya sekarang masih belajar di universiti ttp last semester, akan graduate april ini.....boleh saya apply dpli skrg ??? gaji lepas tamat dpli biasanya berapa ??

arzie said...

ini peluang kann, kena cuba laaa..blh la pegi beli terus kt kaunter..senang skit rsnya..takut kalau kt ATM nanti ada masalah lain plakk yg timbulll..

Anonymous said...

APASAL PAYAH SANGAT NK MASUK........???

madah said...

sape tau dpli ni hanya tuk graduate IPTA ke? kalau graduate yg dr Universiti Teknologi Petronas yg semi goverment boleh apply x? sape tau? help...sape yg dh boleh masuk website dpli ni?diorg ckp ape ek pasal ni?? macih..

Anonymous said...

knape ssh sgt nak masuk borang online ni...

Anonymous said...

ni dah amik dpli thun lps...tp xposting2 pun lagi...dah lama tunggu posting...huhu...nape lambat sgt posting?

Anonymous said...

knpe xde list kod univrsiti..konfius la.... satu lgi....wajib antar ke salinan dokumen ke universiti yang kita pilih...hurm....

kucean said...

permohonan dpli ambilan julai 2009 ni mcm pelik la, kat ruang permohonan tu mmg la die tulis, Permohonan Kemasukan Ke IPTA
Program Pengajian Diploma Pendidikan
Ambilan Julai 2009 dan mengemukakan syarat2 tu, tp kenape takde kuar pun ipta senarai kursus mcm tahun lepas? ke diploma ni utk lepasan spm, yakni utntuk pengambilan lepasan spm dan duration 3 tahun? eee konfius aku..

lepas tu pulak, cb korang browse kat syarat kemasukan kat laman utama tu, tarikh yg dlm pdf tu, iklan dpli kuor bulan 5,... pelik tol mesia kita ni....hish..

admin..boley dapatkan gambaran sebenornyer..? pls...

admin said...

PENEMPATAN:
IPTA yang menawarkan DPLI:
- UM, USM, UKM, UPM, UTM, UUM, UIAM, UMS, UPSI, UiTM, UTHM, USIM dan UDM.
(Calon guru akan ditempatkan selama setahun di universiti tersebut mengikut bidang masing-masing)

kucean said...

DA TAU DA.DIA CUMA LETAK KOD JA, TP YG MENGERIKAN, SUME SUBJEK BIDANG TERJUN...HAHA

anyway tq.admin.

Noor Aliza said...

salam...
saya nak tanya pasal application DPLI ni... cam ne kalo dah pra syarat CGPA tu x lepas 2.75, x le rendah sangat, dlm 2.5....., cam ner ye?? layak apply ke?? tp dah ada pengalaman ngajar... 4tahun lebih... layak ke apply?? tu je nak tanya kalo ade sesape ade info... bukan ape, nanti kalo apply tetiba x dpt, rasa gundah gak perasaan ni... harap sesape boleh bantu.....
wallahu'alam..

Anonymous said...

DPLI Ambilan Julai 2009:

http://www.pinah.com/career/dpli-ambilan-julai-2009/

http://myadha.blogspot.com/2009/02/diploma-perguruan-lepasan-ijazah-dpli.html

korg xclear lg psl dpli...korg view je web2 nie...kat dlm web nie de syarat tambahan n detail2 yg perlu korg tau...IPTA n pengkhususan yg ditawarkan pon de...gud luck

nana_yoong said...

sy bace ade sorg anonymous tu da ikut DPLI tapi x posting2 lagi, biar btl??? bukan ke konfem posting?? admin tlg xplain. TQ

Anonymous said...

lepas apply online kena submit borang pada universiti berkenaan kan.mana nak cari alamat yang betul?salah hantar ntti naya je

Balq15 said...

DPLI ni ada dapat elaun mcm KPLI tak?

Anonymous said...

dpli ni ade interview@exam ke?

Anonymous said...

to admin..
macam mana nak tahu kod univ yg ingin kita study..?
masa makin suntuk..kami nak isi borang....

Anonymous said...

kalo student ipts cm UTP bleh apply x ek...

Anonymous said...

kenapa lah bayak sangat taya!!
ni kan peluang tat mean apply dulu..jangan byk taya.cuba berdikari sikit cari maklumat...ashik nak orang suapkan mana leh mcm tu....usaha cari maklumat sendiri..

Anonymous said...

Universiti mana yang menawarkan pengkhususan dalam bidang Elektonik & Elektrik ya?

jun said...

erm.....saya baru lepas STPM.masih belum dapat result lagi.Dah ada sijil SPM.

Bolehkah saya tahu cara-cara memasuki DPLI?

Dalam Portal Rasmi Kerajaan Pelajaran Malaysia,Pra Perkhidmatan,ada sasaran bagi "lepasan SPM" kan?!
jadi,macam mana saya nak apply??

thank u.....

Anonymous said...

miss...

kalau saya fresh garaduate leh apply ker?br jer abis study.. scroll pon tak dpt lagi..konvo lambat lagi...

boleh bagi pendapat tak??mintak tolong saya ni mmg minat mengajar..

Anonymous said...

bila buka lagi pengambilan dpli utk jan 2010??
plz bgtau sy cepat2 k..

Anonymous said...

salam..sape2 tau bila permohonan DPLI sesi Jan 2010 akan dibuka..tlg inform kat sini ye...thanx =)

mat boy said...

camne nak semakan panggilan temuduga dpli?guma laman web pe?bile dia akan keluarkan senarai..sy takut terlepas..

khAINIza said...

kalau mcm UTP rasanya boleh apply kot asalkan course tu mendapat pengiktirafan jpa...nak tau dpt pengiktirafan ke tak, check kat http://www.jpa.gov.my/

kalau tak silap rasanya dpli boleh check 11 mei ni...xpasti pulak kat mna...
cuba la check kat http://upu.mohe.gov.my/

syampu said...

apa beza dpli dan kpli? mana satu lebih baik?

cinta.mira said...

slm sjhtera sume..
DPLI adalah utk mngajar di SKLH MENENGAH...while, KPLI utk SKLH RENDAH..
DPLI utk lepasan ijzah..n KPLI utk lepasan diploma..
sape yg fresh gRADUATe..
perlU ada TranskRIP aSAL timE g iNTRvieW nti..
kaLO xde,xyaH buANg duIt g bLI no. piN kt bSN...

Anonymous said...

salam...
sy dh grade bln 12 tahun lepas tp konvo tahun ni bln 10 nati.maknanya takde scrool lg lah..dpli intake julai mmg sy tak bole apply sbb takde scrool..kalo utk jan 2010 ni bole tak?saya dah ada full transcript ni cuma scrool je takde lagi.

Anonymous said...

salam...kater permohonan dpliambilan 2010 dr jun hingga julai 2009? tapi np borang x kuo lagi......

angit said...

name DPLI,tapi kenape ambil lpasan ijazah..ambil lah lpsan stpm ke

Anonymous said...

salam... tak de ke utk lepasan diploma punya program? kesian kat graduan lepasan diploma... kalau ada email kat saya ejey10@gmail.com.

akubanggamenjadiguru said...

allooo...KPLI stand 4 kursus pendidikan lepasan ijazah...DPLI tukar d 2 kepada diploma je...sama je cuma yang beza ngajo katne...sek rendah ke sek menengah...seme memerlukan ijazah yang sekurang2nyer ada traskrip...baru grad tahun ni xleh...tahu sket2 coz now amik kursus pendidikan kat mktab 4 5 thn stgh...xsama cam KPLI or DPLI ni...so tiap2 tahun daftr masuk KPLI yg baru masuk maktab...exam ada interview pun ada..interview kalo nak jd cekgu ni ada 2 part....tp dalam hari yang sama..

now da important thing....

isi borg dgn hati yang ikhlas...bukan kerana tiada kerja baru nak isi borang...jd cekgu kn ada minat...jgn jd cam cekgu shaari dalam cite masam2 manis dah la nnt... harap sape2 yang dapat masuk course ni dapat kekalkan imej mulia seorang guru...GOOD LUCK

Anonymous said...

Salam.. permohonan utk dpli jun - julai 2009 dh dibuka ke? kalau sudah, camne sy nak mohon?

Anonymous said...

salam...
sy dh grade bln 12 tahun lepas tp konvo tahun ni bln 10 nati.maknanya takde scrool lg lah..dpli intake julai mmg sy tak bole apply sbb takde scrool..kalo utk jan 2010 ni bole tak?saya dah ada full transcript ni cuma scrool je takde lagi.

Anonymous said...

saya pun sama.sapa2 tau bila intake dpli jan 2010 dibuka bagitau ye.tq

Anonymous said...

nk tnya, sy dh attend inteviw dpli, tp sy x hantar sgl dokumen2 yg yg minta ke U pilihan.. mcmne ek?

Anonymous said...

aik..cemna attend intview dpli tp tak anta document ke U?????
konpius2...ke awk guna org dalam??

Anonymous said...

wuish mane ader..
tp kan sy tnya ngn kwn2 yg attend intw same, ade gak yg x hntr..mknanye bkn sy sorg je..;p

bing bing said...

bolehkah sesiapa bagi tahu bilakah permohonan DPLI ambilan januari 2010 mula?

cikgubaik said...

salam,
admin,
nk tanye DPLI intake jan10 bile leh aply?
hd kua lum.?
saper2 leh tlg..please
TQ

zuwa said...

salam..biler erk keputusan temuduga dpli ambilan julai dapat tau erk?

MISS said...

keptsan dpli ambilan julai dh kwar ari ni.. alhamdulillah.. sy dpt kt UPSI

noorfa84 said...

sedeynye x dapat permohonan untuk ambilan julai ni..ambilan Jan 2010 start bile ekh...sedey ni...

aisya said...

ambilan jan 2010 biler nak kuar???

Anonymous said...

Dimaklumkan bahawa mulai tahun 2010 semua ambilan latihan guru program Diploma Pendidikan (DP) bagi lepasan ijazah adalah ditangguhkan dan akan hanya akan diteruskan sekiranya wujud keperluan. Harap maklum

ciekna said...

btul ker dpli utk jan 2010 dibekukan...
uuuuwaaa.....dah bersedia nak mintak nih....tetiba plak dibekukan....seeedeeeeyyyy....uuuwwwwaaaa..

Anonymous said...

da rmai sgt ke yg mohon kali ni?br nk apply DPLI utk Jan2010..da lm b'minat n nk apply,tgu grade.da bole n nk apply,ditangguh pulak.naseb2..tp btol ke ni?sungguh xpcaye lah!

Anonymous said...

announcement about DPLI

http://upu.mohe.gov.my/index1.php

Dimaklumkan bahawa mulai tahun 2010 semua ambilan latihan guru program Diploma Pendidikan (DP) bagi lepasan ijazah adalah ditangguhkan dan akan hanya akan diteruskan sekiranya wujud keperluan. Harap maklum.

Keputusan Permohonan Kemasukan Ke Program Pengajian Diploma Pendidikan Ambilan Julai 2009 - mulai 18 Jun 2009 12.00 tghri

Keputusan Permohonan Kemasukan Ke IPTA Lepasan STPM/Setaraf Sesi Akademik 2009/2010 - mulai 19 Jun 2009 12.00 tghri

Keputusan Permohonan e-Rayuan Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf Sesi Akademik 2009/2010 Fasa1 - mulai 5 Jun 2009 12.00 tghri

Program Pengajian Baru Bagi Calon Lepasan Matrikulasi/Asasi

Keputusan Permohonan Kemasukan Ke IPTA Lepasan SPM/Setaraf Sesi Akademik 2009/2010

Program Biasiswa Pelajar Cemerlang Kementerian Pengajian Tinggi (KPTM)

tahap gila nak jd cikgu.. said...

nape yg xberminat jd cikgu ramai yg dpt dpli...yg minat dr dulu dah mintak byk kali pn msh xdpt2...nak kata pointer kat u teruk rasanya ramai je yg ok...jgn kerana xde kerja lain baru nak jd cikgu...xadil pd yg minat beriya2 jd cikgu ni smpi sggup mintak gstt tiap2 thn...kementerian pk2 la ya...

walisunan said...

kate nk cr guru lelaki tp yg btl2 mnt n dh g pn interview tp x dpt gak..atas sbb mnt nk jd guru,siap surat rayuan (w/pn tau mmg xde rayuan utk dpli) ke KPT n UPSI tp xde ape2 makluman..x tau btl ke x nk ramai guru lelaki atau sj nk memainkan prasaan org lelaki yg mnt jd guru????

walisunan said...

hrp2 pasni klu ade pluang cube lg.

Anonymous said...

DPLI ni, cnfirm2 dpt postingla..
dpt elaun lg dpd KPM..

Anonymous said...

Alhamdullilah aku dpt biasiswa KPM..Berkat keikhlasan untuk menjadi seorang guru yg dapt mendidik ank bangsa Malaysia..sesiapa yg xdpt 2, diharapkan xpenah jemu utk mencuba..('',)

Anonymous said...

Pengambilan Jan 2010 ditangguhkan..sedihnya..ada ke lagi peluang nak jadi cikgu ni..

Anonymous said...

memang tol2 ditangguhkan?

Anonymous said...

kcewa nya..
kalo de info psl dpli ni tlg bgthu ye..
bile pengambilan bakal di buka ke, dan len2..
madi_turtle@yahoo.com

Anonymous said...

kat mana kredibiliti penemuramah pn kite tataw.dengar cite penemurah byk pilih bulu.bukan pilih ikut kemampuan@kelayakkan seseorang individu itu.sedey la klau berita ni betul.hope jgn disekat org2 yg berkemampuan dan LAYAK untuk menjadi seorang pendidik.klau betul2 diorg pilih yang terbaik,kenapa byk sgt pendidik keluaran diorg yg rsnye xlayak digelar pendidik..risaunya klau perkara ini berterusan.objektif xkan tercapai sampai bila2.hurmm..

zu said...

harap maklum...
ambilan DPLi 2010 di tangguhkan wat masa skrg..
mybe lmbat lg la kot..
bukak website KPTM tgk information...

Anonymous said...

hai..sy still blaja lagi..tp bln sebelas ni da abis belajar.sy bminat sgt ngan kursus dpli nie..ambilan utk tahun 2010 bile??borang die dah keluar ker??

Anonymous said...

hai..sy still blaja lagi..tp bln sebelas ni da abis belajar.sy bminat sgt ngan kursus dpli nie..ambilan utk tahun 2010 bile??borang die dah keluar ker??

Anonymous said...

erm...sy student DPLI, USM... Lecturer ckp DPLI ditutup wat sementara waktu.. biler ada permintaan dr KPM, Bah. Pend. Guru akan bukak semula untuk lantik cikgu baru.. DPli dpt elaun gak sama KPLI;RM 1336.71.

Anonymous said...

DPLi untuk tempoh 1 taun jer. kt orang lapor diri bulan Julai, myb tamat bulan 4 2010.. Insyaallah... trus posting coz terikat dgn perjanjian guru.

Anonymous said...

bagi intake dpli 2010 selalunya bln 11 @ 12..terpulang kepada kpt sama ada dibuka atau x..

Anonymous said...

bagi intake dpli 2010 selalunya bln 11 @ 12..terpulang kepada kpt sama ada dibuka atau x..

Anonymous said...

salam..buat semua yg bertanya diatas..sy merupakan pelajar pendidikan dr Universiti Malaya..UM juga ade menawarkan dpli ni..ape yg sy tahu dpli ini pengajian selama setahun dan diberi elaun dr kpm serta confirm posting di sekolah2 menengah..cume cpt atau lmbt, 2 terpulang pd kekosongan guru disekolah..dpli ini juga perlu exam dan interview tp sebelum tu perlu ade permohonan online dan penghantaran dokumen..lpstu baru pihak universiti akan hantar surat twrn utk exam dan interview bg sesape yg layak..lepas exam dan interview akan dpt surat twrn yg sebenar2nya..bg sesape yg dah exam dan interview tp masih xdpt,jgnla bersedih atau slhkan sesape..minat shja xmencukupi..utk menjdi seorang guru,pelbagai aspek yg dilihat dan diutamakan..pekerjaan guru ramai yg menjdi rebutan..jd ini membuat keputusan sukar dibuat..ape yg sy dpt tahu dr lecture sy..semasa interview, mrka melihat dr segi pengetahuan, penampilan, kreativiti dan aktif di Universiti.. kalu ade pengalaman jd cikgu, tu dikire bonus la tp xsemestinya terus dpt masuk...sb sumenye rezeki dr Allah dn usaha kita sendiri..dan buat semua, pengambilan dpli ini dihentikan buat sementara waktu..bile dibukak semula, tu bergantung pd budi bicara KPM sendiri..okeh..sy harap maklumat yg sy bg ni sekurang2 nye dpt menjawb persoalan2 saudara/ri..untuk menjd seorang guru bukan mudah seperti apa yg kita lihat...ni bergantung pd nawaitu individu itu sendiri..kekdg mmg kita minat nak menjdi guru tp bile diuji dgn pelbagai karenah murid, hlg segala minat 2..yg penting nawaitu dan kesabaran..mungkin Allah dah tentukan kita menjd guru suatu hari nati atau pun tidak..jd kita xperlulah persoalkan tentang nape diri xdpt menjdi guru dan memperlekehkan kredibiliti org lain..k.fikir2kanlah..

Anonymous said...

harap2 kemasukan DPLI sesi jan 2010 dibuka secepat y mungkin...kalau sape2 ada info..email me k..tq...manggis_hijau@yahoo.com.my

valve said...

kecewa dpli xbukak tahun ni, lm lg nak mnunggu.

ainur said...

assalamualaikum, maaf saya ingin bertanya, adakah peluang utk lepasan diploma mengikuti kursus perguruan spt ini? jika ada, apakah kursus itu? bagaimana utk menyertainya?
harap bantu saya...

Anonymous said...

Salam semua.. saya merupakan pelajar UPSI dan pemegang Biasiswa KPM.. mmg benar.. Program DPLI akan dbekukan mulai 2010 dan sekiranya ada keperluan mendesak, brulah Bhagian Pendidikan Guru akan buka semula DPLI.. Mulai 2010 juga, posting/pnempatan bagi bakal2 guru di IPG N IPTA juga terpaksa dibekukan, dan bakal guru terpaksa menunggu selama 2 tahun untuk d tempatkan d sekolah..jadi sebab itu DPLI dibekukan, kerana IPG akan megeluarkan guru BERIJAZAH mereka pada 2010..

Persoalan saya..
jika kalian sememangnya berminat jd guru, kenapa x apply perguruan selepas SPM/MATRIKS/STPM...?? kenapa x cri kerja di dalam bidang pengkhususan yang anda belajar... adakah terlalu memilih pekerjaan atau x nak susah2 cri pekerjaaan.. erm.

Anonymous said...

kepada cik atau encik yg komen di atas sy ni..yg merupakan pelajar UPSI dan pemegang Biasiswa KPM tu...thks for the info...n abt ur question, jika kalian sememangnya berminat jd guru, kenapa x apply perguruan selepas SPM/MATRIKS/STPM...?? kenapa x cri kerja di dalam bidang pengkhususan yang anda belajar... adakah terlalu memilih pekerjaan atau x nak susah2 cri pekerjaaan.. erm.

ada anasir2 kurang sehat jek..well mcm sy ni sy mmg tak ingin jadi cikgu, sbb tu tak amek pas spm dulu,lagi pon senang sgt amek cikgu ni...tp bila kua cari kje ni ramai2 org2 tua spt mak bapak mak pak sedara sume suh mintak kje krajaan..plg senang cikgu katanya..keja sy mmg la susah, blk lewat,keja penat..tak macam cikgu goyang2 kaki je kat skolah setgh hari je..sbb tu org byk nak jadik cekgu..senang..tak penat sgt bdn,gaji byk,cuti byk..saya rasa itu la jwpan nye..hehehe

Anonymous said...

erm...bukan niat saya untuk menimbulkan ketegangan..harap maklum..

kepada tuan/puan/encik/cik d atas nie..
sila perbetulkan minda anda..
anda mengatakan bahawa kerja sebagai guru paling relaks, goyang kaki..tue dia point anda yang silap besarnya.. tugas guru masa kini, bkan mcam dahulu lg.. harap anda akan mengubah persepsi anda itu..

malah, anda kata begitu mudah nak jadi ckgu..erm ye ker..rasanya persaingan apply bidang pendidikan memang sangat tinggi setiap tahun..

waallah u'alam..

apa2 pon..saya doakan anda2 semua akan dapat capai impian anda..Insya-Allah..salam..

Ms.LilSakura said...

saya merupakan pelajar UPSI yg mendpt biasiswa KPM dan telah graduate,akan posting mggu depan di Sabah.

Hati seorg guru ni agak terguris dgn komen org2 atas seolah2 kerja guru ni mudah dan seolah kami guru2 ni low class...untuk makluman anda kami di UPSI kena grad dgn 3.00 ke atas xseperti anda2 diluar sana....jika 2.75 kebawah..km xakan di pggil interview....malah ada yg mendpt 3.00 ke atas pn xlulus interview dan xdpt posting...jgn memandang rendah profession kami....
Bg student biasiswa pulak km di interview dan perlu mendpt 3.00 keatas bg setiap sem..
kami juga digred semasa ROS1 dan ROS2 oleh sekolah dan juga semasa praktikal...
Jgn ingat kami hanya goyang kaki,atau mudah nk jd guru...pengalaman sy semasa praktikal...setiap hari menangis dengan kerenah student...student skg kita ibarat tunggul didepan kelas....tiap hari tido pukul 4pg...buat ABM utk tarik minat student...buat game,video,kertas kerja...kami juga kena handle berbagai aktiviti sekolah...student sentuh ckit pn telefon mak ayah...km juga di pantau oleh guru kanan slalu..bkn main ikut suka ajar aje...
jgn ingat mudah utk jadi cikgu...anda belum rasa jgn pandai ckp...lau xkerana kami cikgu2 anda belum tentu bergraduate spr skg...

GURU TERKILAN

Mohd said...

Salam Sejahtera... Cikgu oh cikgu... Hidup perlu diteruskan... Tak semestinya di bidang perguruan... Rezeki bukan di tangan kerajaan... Kalau betul-betul ikhlas nak mengajar, silakan mengajar secara sukarela... banyak anak-anak yatim dan terbiar di luar sana sangat dahagakan ilmu dan didikan daripada kalian... usah dikejar DPLI@KPLI... Itu semua hanya satu keseronokan sebentar... bila anda sudah benar-benar berada dalam dunia perguruan mampukan anda memikul tanggungjawab yang diamanahkan dengan baik?

Anonymous said...

Perbualan mahasiswa/wi IPT.

UUM : Eh, nti pas graduate, ko nak
keje kt mana..swasta ke?

UMT : Erm x nak aku, aku nk apply
DPLI/KPLI sampai dapat..

UiTM : Aku pun, malas lh nak cri
keje kt bidang yang aku x
study nie..x de kepuasan..

UUM : Same r ngan aku, mtak cikgu
jerk kan senang.

UM : Apa r korang nie..cubalh buka
dulu minda korang tue.. blom
try mntak keje kt bidang
masing2 dh sibuk nak apply
DPLI/KPLI..Lgipun bnyak lg
pluang kerja yang lain..

UPSI : no komen. ada rezeki,
adalah nti.

*tepuk dada, tanya selera...
statistik 2008, apply KPLI hampir 58,000.. Kekosongan hanya 5000.. WAHAI MAHASISWA/I SEMUA.. MINAT SAHAJA X CUKUP NK JDI PENDIDIK.. KELAYAKAN DAN KUALITI JUGA PERLU ADA.

Anonymous said...

salam...

kpd kwn2, x lah bertegang urat.. kenape seringkali persalahkan pelajar DPLI/KPLI??

memang benar, mereka minta kursus ni sebab susah nak dapat kerja, tp biler mereka memasuki kursus ini, lamer2 mereka jatuh cinter dgn bidang ni.. mereka x anggap bidang ni bidang goyang kaki atau relaks, tetapi satu bidang yg sgt mencabar.
kalo cik/en yang persoalkan knape daripada SPM/STPM kami x apply pendidikan, persoalannya kami x dapat n ditawarkan bidang yang lain. Eg.. saya apply pendidikan tp dapat bidang lain di UMS. saya x berputus asa, sy berusaha dengan sebaik mgkin n alhamdulillah sy grade dgn 3.3 ke atas. tp malangnya, kwn2 yg dah berpeluang dpt pendidikan di U sy kebanyakkannya malas
n cuma dpt pointer bwh 3.00. betapa malunya belajar 4 tahun tp pointer paras idung jer berbanding kami setiap sem menghabis masa dpn komputer wat a'ment n jam kredit setiap sem 19 jam kredit ke atas bole dpt 3.00 ke atas. pk lar sendiri... kami students DPLI bukan
cabuk dapat pointer paras idung nak
dapat kursus ni tapi majoriti 3.00 ke atas n ada yg first class degree. cuma rezki dapat kerja bidang yg mereka pohon lambat, n rezki dapat jd cikgu pun sampai (KELAYAKAN+KUALITI+PERSONALITI=KEJAYAAN)

Anonymous said...

Salam..saya ada pertanyaan..harap2 sape2 leh jawab..

1)Adkah pmegang biasiswa KPM x perlu lalui ujian INSAK dan temuduga masa nak posting?

2) Bagaimana pula dengan pelajar ISMP yang gna PTPTN? sya dengar pointer atas 3.00 x perlu amek INSAK..tol ker..

tolong sesapa yang tau..

Anonymous said...

bukan setakat dpli, kpli pun sekarang dh beku...

Pemberitahuan….dari laman web Kementerian Pelajaran Malaysia.

Makluman: Kursus Perguruan Lepas Ijazah Ambilan 2010 Tidak Diiklankan
Makluman: Pengambilan Calon Guru Kursus Perguruan Lepas Ijazah Sekolah Rendah (KPLI-SR) Mode Sepenuh Masa bagi ambilan Januari 2010 adalah tidak diiklankan. Pemilihan calon guru adalah berdasarkan calon simpanan yang memohon bagi KPLI-SR Ambilan Khas Jun 2009.

Sekian.

Bahagian Pendidikan Guru

Anonymous said...

hello...
awat semua dok bertekak kat sini..
mcm nie ker perangai nak jadi cekgu..
dan i pulak,
kenapa sibuk2
sesuai jugak ker nak jd cikgu
well..kepada yang cakap kalau minat nak jadi cikgu, kenapa tak mintak kos perguruan tu..dan cakap bila tak ada kija baru mintk klpi lah dpli lah.. cakap tu elok2 sikt..awak tahu ke yang orang lain tak pernah mintak kos perguruan..bangsat toll.cakap ikut mulut...belajar didik diri dulu sebelum nok didik anak orang..kepada guru-guru malaysia..yup ada sesetengahnya bukan setakat goyang kaki, malah goyang punggung pun ada...dilihat depan mata kepala saya sendiri...mengajar apatah lagi...nak mengata tak salah...tp biar ada bukti..

Anonymous said...

assalamualaikum.....
sudah lah ye jgn lah bertekak pade bakal2 guru diatas....
hmmm...
saya sebenarnya nak minta nasihat dan pandangan kepada siapa2 yang sudi mendengar.saya berminat menjadi seorang guru.saya lepasan STPM 2007.tetapi peluang untuk menyambung pelajaran belum ada kerana saya perlu menanggung adik2 yang masih bersekolah.Thn lps saya mendapat KGSK menggantikan guru bersalin atau kursus.Sy dpt merasai betapa berat nye tanggungjawab mnjadi pendidik dan itulah mmbuat kn semangat sy berkobar2 utk mngejar impian sbgai pendidik.sekarang bekerja dikilang sebagai kerani.diibarat kuli kpd kaum cina.hmm...
saya sedang usaha menyimpan duit utk smbung belajar.soalan saya jika hendak menjadi seorang guru kemana hala tuju yang seharusnya saya pergi yg hanya kelayakn STPM?adakah di UPSI?sy telah 2kali gagal peperiksaan MEDSI..boleh kah saya ambil PJJ?jika boleh kos ape yg perlu saya ambil?Saya kurang jelas dengan situasi ini..sy hrp ade yg sudi mmberi pandangn..sy ucapkan terima kasih...

Anonymous said...

Erm...Saya cuba berkongsi maklumat yang saya ada k.. Setau saya jika lepasan STPM ingin apply bidang pendidikan, yg penting kena melepasi ujian MEDSI n temuduga (jika lulus MEDSI), itu yang paling penting sebab bagi yang gagal MEDSI, permohonan ke bidang pendidikan tidak akan d layan.. Alhamdulillah saya dh melepasi semua cabaran2 tue.. Fakulti Pendidikan bukan d UPSI shaja, ada d UITM,USM,UUM,UPM,UTM,UTHM tetapi kebanyakan kos mmg d UPSI. Berkaitan PJJ berkaitan pendidikan pula, setau saya hanya untuk pengajian pascasiswazah atau master. Saya x pernah pula ade dengar pasal PJJ untuk Ijazah pertama dalam bdang pendidikan. Mungkin anda boleh mengakses maklumat d OUM (OPEN UNIVERSITY ) atau Unitar.. Saya nasihatkan anda membeli buku panduan melepasi ujian MEDSI sebab saya pernah terbaca d internet akan kewujudan buku ini untuk membantu awak mlepasi ujian MEDSI.. Semoga berjaya... dan jika ada rezeki.. boleh jumpa saya d UPSI..salam.

Anonymous said...

yea...terima kasih atas kesudian awk mmberi maklumat....saya rase kembali blk semangat sy untuk memohon skali lagi utk masuk UPSI...cume dimana sy boleh mndapatkan buku utk lulus MEDSI tu??

Anonymous said...

http://e-dpli.tripod.com/

MeDsi juga untuk calon2 yg apply DPLI bkan untuk STPM shaja..try lah k...tapi yg penting doa kita kpada Allah S.W.T..niat mesti ikhlas..

Anonymous said...

salam.just nak tau ble tarikh permohonan untuk dpli n kpli untuk tahun depan....

Anonymous said...

Salam buat semua,

Saya amat berminat utk mengikuti Kursus DPLI & KPLI. Saya berharap agar sesiapa yg tahu tarikh permohonan untuk Kursus DPLI & KPLI ini. Please send email to idayu_ayu2000@yahoo.com. Terima Kasih.

Anonymous said...

bullshit la

Anonymous said...

KPLI n DPLI nie untuk IPT jer ka...IPS x ley apply ker..

Anonymous said...

kpli n dpli ni untuk lepasan ijazah la xkisahla dari mana pun.. asalkn ada ijazah... kpli ni kursus perguruan n dpli ni diploma pguruan.kursus pguruan ajar skolah rendah n diploma pguruan plak ajar skolah mnengah...

Anonymous said...

salam..ade tak ye DPLI P.khas? kt skolah saye de lg 2 kekosongan cikgu..ttpi knp lh stil ade lg cikgu yg ade mslh posting..

Anonymous said...

ade tak lagi dpli ni utk 2010?

Anonymous said...

nape kebanyakan pemohom DPLI asyik tanye klau mohon confirm posting @ x? lagi cantek klau korunk mntak nk jdi cikgu sbb nk didik anak bangsa..bkn semata3 nk dpt keje ttp..sye dak pendidikan..n ni final sem sye..tpi untuk makluman semua..mulai 2010..x smua graduate pendidikan confirm dpt posting...so sebelum nk apply...kaji dulu isu pendidikan sekarang...dan bersedia mental klau x dpt posting...time kasih..

Anonymous said...

amek dpli o kpli..mane2 saye x kisah..tapi pastikan niat tu dulu..klau semata-mata xnak menganggur lama2..batalkan niat anda..dunia pendidikan banyak cabaran dan cabaran plg besar adalah tanggungjwab untuk mendidik anak bangsa..pegi sekolah bukan hanya untuk mengajar..tetapi juga untuk mendidik...good luck to all future teacher..wish u all da besh

Anonymous said...

nak jd cikgu sebab guru ni ada masa depan... lg 1, pompuan senang je kalo jd cikgu...pagi keja tghri balik,ble urus umah plak lpas urus dak2 skolah tu... gpun jd guru byk pahala..smpikan ilmu...ilmu tu pun digunakan terus...

Love Me Cinta said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

napa tidak beri peluang pada graduan diploma untuk menjadi guru...tidak semua mampu untuk meneruskan pengajian ke peringkat ijazah..sila renungkan...tidak semua graduan ijazah yang berminat menjadi guru..ada yang hanya terpaksa kerana gaji yang tinggi..sebab itu banyaknya lahir guru yang tak bertanggungjawab..tidak salah membuka peluang graduan diploma untuk masuk ke institusi perguruan..pertimbangan dan perhatian amat di harapkan...

Anonymous said...

saya sebenarnye tidak berapa setuju dengan program dpli ni. menghasilkan para guru dalam masa setahun? dpli ni orang mohon sebab nak isi pengangguran. macamane nak hasilkan guru yang baik? sampai bila profesion perguruan ni nak dipandang tinggi? syarat permohonan 2.75 sahaja? program pendidikan ni macam boleh diambil oleh sesipa sahaja. camane nak hasilkan anak bangsa yang berkualiti kalau guru yang diambil sekadar nak mengisi masa pengangguran? ini lah punca utama kenapa profesion perguruan tak dipandang tinggi seperti dulu. fikirkanlah....

Anonymous said...

apa website untukmohon DPLI

help said...

ble tak pelajar IPTS apply DPLI ni??

help said...

ble tak pelajar IPTS apply DPLI??

Shazila said...

Saya nak tanya... bilakah pengambilan DPLI or KPLI di negeri Sabah? Harap dapat memaklumkan saya. Kalau takda, bagaimana nak mohon jadi guru ganti/sandaran? Tolong email saya jika ada info ya... shazila82@gmail.com

THANKS!

Anonymous said...

kalau kelayakan diploma in education (TESL) memohon utk ni boleh ke?sy graduan diploma dr IPTS..sy berminat nk memohon jawatan guru, tapi x tahu cmne prosedur sebenarnye..

nadia said...

"syarat permohonan 2.75 sahaja? program pendidikan ni macam boleh diambil oleh sesipa sahaja."

kepada anonymous yang tak berani letak nama, tak semestinya pointer 4.00 pun boleh mengajar orang dengan baik!

cikgu2 dulu pon setakat spm/stpm je. tapi anak2 murid sekarang berjaya juga kan? jadi awak nak cakap cikgu dulu2 tak pandai ke apa?

iman said...

nadia.. satu jawapan yg bernas..

2BudAK_Biru said...

Aduh skit jiwa aku bca komen2 nie.Xyahlah tnya soklan2 remeh.Senang crta just layari lman web kementrian pengajian tnggi KPT.Suma syarat2 n kod subjek ada dkt situ.DPLI under KPT n KPLI under KPM.So leh aply dua2.tgk mana stu yg dapat.Kalo yg xder degree xyah aply.dah nama diploma prguruan 'LEPAS IJAZAH' xkn lepasn dip/stpm pn leh aply kalo x degree??????alahai

Anonymous said...

kepada bakal2 cekgu di atas, tolong la jgn ckp besar dgn kerje cikgu tu. bukti kan dulu yg anda seorg guru yg mampu mendidik dizaman yg serba mencabar nie.

mmg betul, kerja guru skarg lebih mencabar, tp dapatkah menandingi kualiti guru2 terdahulu? fikir2 kan lah...

kenapa diwujudkan KPLI@DPLI...sekurang-kurangnya, bakal guru yg dilantik dari pelbagai bidang... kejuruteraan, sains, dan lain2... itu semua dapat menunjukkan seseorg guru itu menguasai pelbagai bidang dan cabang ilmu..bukan kah itu persaingan yg sihat?

sy xrasa kerjaya cikgu ni terlalu susah...ramai kawan sya seorang guru...setiap hari sentiasa ada masa utk ber facebook, sambil2 menunggu nak masuk mengajar kat kelas.. pulak tu, belajar 4thn di Universiti bagi course sains ***** tup tup, bila posting ajar sejarah dan bahasa melayu? alangkah malangnye murid2 yg di ajar tu.. sedangkan result SPM bagi subjek sejarah cikgu tu dulu pon cangkul...hmm..weekend adalah masa utk bergumbira dan tgk wayang..bila cuti sekolah, terlalu penat tido kerana dah xtau nak buat aper..gaji jalan jugak..semakin sihat dan gemuk...

dan ini lah diantara faktor2 kenapa beribu2 graduan nak jadi cikgu...nway..fikir2kan bakal2 cikgu sekalian...

Anonymous said...

nak tanyer.. kalau mengandung.. boley apply ker?
dpli same mcm kpli ke?kalo ngandung
kene reject?

Anonymous said...

iye..kalo mengandung akan di asingkan..tiada kompromi..

Anonymous said...

NAK TNYA....BOLE X SY APPLY BNYK PILIHAN DPLI...ADA HAD KER UNTUK PILIHAN SUBJEK N U....DLM BORNG HANYA 1 PILIHAN JER

BOLE X SY BLI PIN NO....N ISI UNTK PILIHAN LAIN....

mariam said...

kalau kita lps diploma.... boleh mohon ke DPLI ni????

Anonymous said...

saya merupakan salah seorang pelajar DPLI july 2009.sebelum ini bekerja selama 41/2thn di salah sebuah syarikat MNC di ibu kota. yg terakhir adalah sebagai penolng pengurus.saya mempunyai minat dalam bidang pendidikan dr kecil lagi ttp xberkesempatan kerana hanya berjaya mengikuti diploma dalam bidang perniagaan dan terus melanjutkan degree dlm production...ketika itu minat menjadi pendidik semakin susut kerana saya yakin dah xada peluang kecuali menjadi GSTT(kontrak).tp buat apa kontrak sedangkan saya selesa dgn jawatan sekarg....sehinggalah saya tahu ttg DPLI dan terus memohon dan berjaya...sekarang sedang praktikal disekolah men di ibu kota...apa yg nak saya beritahu disini, bukan senang menjadi guru...dulu saya sering mengeluh dgn kerja saya(walaupun dah hampir 5 thn), ttp ternyata kerjaya guru lebih mencabar kerana kita berurusan dgn anak2 remaja...kita mencari pelbagai kaedah dan cara setiap hari bg memastikan anak2 seronok belajar dan faham apa yg diajar(keseronokan sebenar sebagai guru)...so jgnlah ada yg kata kerja guru ni goyang kaki jek...n xsemua mereka yg ambil dpli ni org2 yg terdesak cari kerja or xada kerja...cos ramai teman2 sekelas saya yg ada jawatan tinggi n gaji yg lebih tinggi dari guru...ini semua kerna minat yg sebelum ini x kesampaian n terima kasih kepada kerajaan mewujudkan program ini

salam

nurul nazifah said...

salam semua..
Insya Allah pd 23hb 5 2010 akn dtg, saya ada intvw DPLI-Pendidikan moral di UPSI..anyone nak kongsi pengalaman menghadiri intervw DPLI?
intvw in English or BM?
sy tgh wat preparation..(baca buku MEdsi/temuduga,search internet n praktis sket2..hehehe)
mana tahu any tips dari anda dapat membantu saya..tq..SY SGT MENGHARGAINYA!
(saya minat nak jd cikgu n amat berharap if saya dapat DPLI ini akan membantu sy untuk mendalami lg ilmu perguruan seterusnya menjadi guru yg cemerlang dan kental menghadapi ujian untuk menjadi guru serta dapat memperbaiki kelemahan diri)..sbenarnya kerja ape pun kita perlu kuat,komited dan ada tanggungjawab masing2 yg perlu dilaksanakan..terpulang kepada individu itu sendiri macm mana dia memikul amanah yang telah diberikan..nnt kita akan dibicarakan di akhirat nnt atas segala amalan yg kita lakukan...yg penting, kita berusaha bersungguh-sungguh,ikhlaskan hati,sabar dan redha dgn ketentuan-Nya)
WISH ME LUCK N TERIMA KASIH.

Anonymous said...

salam..DPLI nie untuk lepasan ijazah atau lepasan diploma...saya msh keliru lg..boleh terangkan tak?n then ape syarat memohon dpli nie?

nurul nazifah said...

DPLI untuk lepasan ijazah...pemohon mesti ada kelayakan ijazah sarjana muda..any field...tak kisah..nnt if ade bukak lg..boleh cuba...(",)

Anonymous said...

bila DPLI ambilan Julai 2009 ni nak posting?

Anonymous said...

tulah bila nak posting ni??
saya pun lepasan DPLI ambilan julai 2009..baru habs praktikal 28mei2010..sedg menunggu untuk posting..harap2 cepatla dpt posting ni..

nurul nazifah said...

salam..saya dapat DPLI julai 2010 nih..daftar 4hb 2010 kat UPSI...emm..lambat eh posting pas hbs blajar?..TQ..

nurul nazifah said...

salam..saya dapat DPLI julai 2010 nih..daftar 4hb 2010 kat UPSI...emm..lambat eh posting pas hbs blajar?..TQ..

Anonymous said...

dapat DPLI pun dah patut sangat kau bersyukur. kalu dah tau posting lambat kenapa mohon juga jd cikgu.. belum masuk lagi dh fikir posting..posting..posting.

belajar dulu mcm mana nak jd guru yang bagus. bukan fikir pasal posting saja. buka minda dan pemikiran anda.

ikhlas dari pelatih guru Malaysia.

putericendana2010 said...

salam..sy nak tanya, ada tak pengambilan dpli jan 2011..?? plz,..tlg bgtau sy bila blh no.pin jan 2011 dpli ni..sy nak sgt jd cikgu..sy xnk terlepas dari bli no.pin ni..sesiapa yg blh tlg sy, sila email kat sy;

putericendana2010@gmail.com

Anonymous said...

Hi, saya nak tumpang tanya.. Kalau saya nak apply DPLI berdasarkan Masters, boleh? Dengar syaratnya adalah Ijazah (Degree). Saya nak apply untuk DPLI BI berdasarkan Masters TESL (Teaching English as a Second Language) saya kerana ijazah saya adalah Bsc. (Hons) Biokimia yang tidak ada kaitan dengan BI. Sy memang minat Eng lepas mengajarnya di sekolah sebagai GSTT untuk beberapa tahun. Sesiapa boleh beri nasihat? Thx a lot..

Anonymous said...

kepada puteri cendana boleh update pengambilan DPLI akan datang di laman web upu.mohe.gov.my atau myadha.blogspot.my kenyataan rasmi biasanya akan kuar di akhbar berita harian.. so harap sentiasa update.

kepada anony yg betanya samada boleh aply DPLI menggunakan master jawapannya syrat memohon adalah menggunakan ijazah.. jika ijazah sains maka layak untuk mohon program sains.. walaupun ade master dalam bidang TESL tetapi apabila nak memohon adalah menggunakan ijazah... sebarang petanyaan private mesej ke laman facebook profile izat cromok.

Anonymous said...

rasa2 posting bile ek?...kami dah abis praktikal bln 5 ari tu. Cam lama sangat nak tunggu result posting...

sarah said...

salam...sy baru habis bljr dan mgkin akan convo pd oct ni..sy sah terlepas utk memohon KPLI/DPLI2010.bilakah permohonan akan dibuka utk ambilan seterusnya ya..?

Anonymous said...

salam.saya juga studen dpli julai 2009.dh lama tggu posting sejak tamat praktikum akhir bln 4.sementara tggu posting ni, saya n rakan2 seperjuangan yg lain terpaksa menisi masa dgn pelbagi pekerjaan spt mnjual kuih, nasi lemak, tukang banci,berkebun, operator pengeluaran n byk lagi.bygkanlah sbelum kami memohon dpli kami sdh memiliki pekerjaan yg ttp n bergaji.skrg ni semntra menunggu posting.kami nk makan apa?wit simpanan pn dh semakin susut.bagi yg bersuami.insyaAllah suami bleh menyara.tapi bai yg lelaki, bgimana nak sara anak bini..yg bujang, takkan nk minta dri mak n ayah?

Anonymous said...

kalo lepasan diploma politeknik blh tk mohon dpli........n bpe thun...

Anonymous said...

Assalamualaikum

Saya merupakan guru di sekolah agama bantuan kerajaan negeri. Sekarang ini saya sedang mengikuti kursus diploma pendidikan secara pjj di salah sebuah IPTA dan dijangka tamat pada April 2011.

Saya berminat untuk memohon posting dengan KPM. Boleh saya tahu macam mana caranya? Harap rakan-rakan dapat membantu. Terima kasih.

Anonymous said...

Taip beribu kali pun kalu x baca komen sebelum2 nie x kan faham la wahai anon di atas

DPLI/KPLI hanya layak dimohon bagi mereka yang ada IJAZAH SARJANA MUDA dri IPT yang diiktiraf.

Diploma/STPM/STAM tidak akan dilayan.

KPM sekrang nie telah mewajibkan nak jadi cikgu di sekolah kerajaan, mesti ada SEKURANG2NYA IJAZAH SARJANA MUDA walaupun di sekolah rendah.

=)

Anonymous said...

hye..sya baru hbs kimpalan tahap 1,2.. saya ada sijil safety dari petronas..so dapat mohon DPLI

Anonymous said...

sape2 yg dpt kpli atau dpli patut bersyukur sgt2...psl posting 2 xyah la pk sgt..nti dpt jgk..org yg bharap sgt kt kpli n dpli ni lg la xdpt ape2..jgn kate posting, p interview pn xpnh..da byk kli sgt2 da mtk..umur pn da.....:(

 
Support : Creating Website | Johny Template | Maskolis | Johny Portal | Johny Magazine | Johny News | Johny Demosite
Copyright © 2011. Jawatan kosong kerajaan & swasta - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website Inspired Wordpress Hack
Proudly powered by Blogger